Η ΜΑΚΕΔOΝΙΑ

O Μ. Αλέξανδρος καταλαμβάνει τη Μ. Ασία και την Αίγυπτο

Η πορεία προς την Ινδία. Το τέλος της εκστρατείας

O θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου

    1 Comment

  1. User Avatar

    Την άνοιξη του 334 π.Χ. 35.000 στρατός με αρχηγό τον ίδιο πέρασε τον Ελλήσποντο κι έφτασε στην Τροία. Εκεί ο Μ. Αλέξανδρος τίμησε ξεχωρι­στά τον Αχιλλέα. Οι Πέρσες ανησύχησαν και αποφάσισαν να σταματήσουν την πορεία του. Οι σατράπες συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους στο Γρανι­κό ποταμό. Εκεί έγινε η πρώτη μάχη, την οποία κέρδισε ο Μ. Αλέξανδρος. Έτσι σι Πέρσες υποχώρησαν προς το εσωτερικό της χώρας τους. Οι ελλη­νικές πόλεις της Μ. Ασίας ένιωσαν ελεύθερες και υποδέχτηκαν τον Αλέξαν­δρο ως ελευθερωτή τους.
    Στη συνέχεια, η χώρα του Νείλου με τις Πυραμί­δες και τους θρύλους της τράβηξε το ενδιαφέρον του. Οι Αιγύπτιοι τον υποδέχθηκαν με τιμές και τον ονόμασαν διάδοχο των Φαραώ. Εκεί ο Μ.Αλέξανδρος, στις εκβολές του Νείλου, θαύμασε το τοπίο και ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, η οποία γρήγορα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

    Έχοντας καταλάβει αυτές τις περιοχές, ένιωσε περισσότερο ασφα­λής. Διέλυσε το στόλο του και συνέχισε την κατάκτηση της Ασίας. Οι συνεχείς επιτυχίες τον οδηγούσαν σε νέες προσπάθειες. Επιθυμία του ήταν πια να φτάσει στην άκρη του κόσμου. Συνέχισε έτσι απτόητος ως τον Ύφαση, παραπόταμοτου Ινδού ποταμού. κεί όμως τον περίμενε μια απογοήτευση. Οι στρα­τιώτες του, κουρασμένοι από τις ατέλειωτες πορείες και τους πολλούς κινδύνους, αρνήθηκαν να συνεχίσουν.

    Από τα Σούσα ο Μ. Αλέξανδρος πήγε στη Βαβυλώνα, την οποία ήθελε να κάνει πρωτεύουσα του κράτους του. Ξαφνικά ο Μ. Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά. Οι προσπάθειες των γιατρών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και ο ασθενής χειροτέρεψε. Ο θάνατος του (323 π.Χ.) προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλο το στράτευμα.Η είδηση του θανάτου του διαδόθηκε γρήγορα. Το απέραντο κράτος έμεινε χωρίς αρχηγό και φαινόταν ότι δύσκολα θα παρέμενε ενωμένο.

Leave A Reply